Pagini

28 mai 2014

Comentați ideea lui Aristotel

Fericirea nu e doar plăcere.

O prietenă mi l-a făcut cadou pe Cărtărescu la un târg de carte. Atâta de mult îl voiam pe Cărtărescu, c-acum dorm cu el la cap și-atunci am salivat curcubee. În cinstea prieteniilor care nu se bazează pe obligații la zile de naștere sau pe obligații în general. Cadourile din obligație sunt de căcat din start, iar trebuie e un cuvânt urât, oricum. În cinstea telefoanelor care-ți ridică moralul la 8 dimineața, genul de telefon care nu începe cu neața, ce faci?, începe cu zi ce-ai pățit, uite ce spun eu și ridică-te din pat. Pentru ăia 20 la sută care nu înseamnă probleme de amor, sex, școală și bani, e bine să ai oameni care-ți ridică moralul la 8 dimineața. În cinstea prietenilor care-ți arată că tu, ca prieten, nu ești mai puțin important decât vreun pisi.
Pe lângă astea, zilele mele încep cu îmbrățișări largi, dragi și de departe. Pentru toate zilele proaste în care nu vrei să te ridici din pat e bine să ai oameni care-ți trimit îmbrățișări largi, dragi și de oriunde.

Am terminat liceul după un an în care în fiecare dimineață mi-a venit să plâng că nu se mai termină. A fost nevoie de 4 ani de liceu ca să văd că îți ratezi viața când poți să faci ce-ți place, dar faci ce nu; când poți să ai ceva mai bun, dar te oprești la mediocru; când meriți mai mult, dar te complaci și-ți mai și lași impresia că nu pute.
Pe lângă astea, în loc de 2 pagini pe care trebuia să le vorbesc la atestat, am zis niște bazaconii de mi-au venit pe loc. Mi s-a zis c-am vorbit frumos, pe modelul proștilor fericiți și-al relaxaților câștigați. E ca și cum un boschetar se satură mai mult cu punga decât te saturi tu cu mâncarea. Pentru fiecare neuron mort din cauză de stres e bine să ai o zi de optimism, chiar și forțat; o zi de relax, chiar și fără spa; o zi de boschetăreală, chiar și fără pungă.

Tricourile cu foștii mei sunt la gunoi, cică-i ok să te setezi pe prezent. Am bilet la Hugh Laurie pe 12 iulie, că mofturile lungi și dese-cheia marilor succese. Mi-am luat o carte cu Dali, Dali purta pantofi cu numere mai mici ca să-și țină mintea activă. Colțunașii sunt desertul meu preferat, lucrurile simple sunt bune. Se încinge aerul de vară, iarna e doar pentru vin fiert. Nu mai știu ultima dată când mi-a zis cineva că-s proastă, dar știu că nu sunt. Nu mai știu ultima dată când mi-a zis cineva că-s un om urât, dar știu că am oameni care mă văd ca pe un om frumos. 4 luni fără alarmă, măcar una de pat, măcar jumate în afara orașului.
Pe lângă astea, mă iubesc pe mine mult și sunt zen, atât de zen.

Fericirea nu e doar plăcere, iar eu n-am putut să scriu toate astea în teza la filosofie. Le-am scris aici.

pampam.

15 comentarii:

  1. cred că primul sentiment de eliberare maximă e când termini liceul. nu când termini facultatea, nu când ai primul job care contează, nu nicicând. liceul terminat e cum era odată terminarea armatei obligatorii de 4 ani.
    enjoy it! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. HELL, YEAH! mă simt ca oaia scăpată de la stână, atât de eliberată, că nici nu știu ce să fac prima dată cu asta. crecă mă opresc la enjoy it

      Ștergere
    2. Atent la cârlionți , ca o sa te radă de ei facultate :))

      Ștergere
    3. :)) vai, ce drăguț. eu cred că ești invidios pe cârlionții mei de oaie încă liberă

      Ștergere
    4. aproape ca da... timid exclam ca-m avansat pe scara zooprofesionala.

      Ștergere
    5. eh, măcar ai avansat. așteaptă-mă și pe mine

      Ștergere
  2. Se termină cu liceul, se cam termină și cu copilăria, Joe ... Welcome to the real world! Of, cum ar suna .. patru luni de concediu? Dar să fie cu plată!
    Când am terminat eu liceul (de băieți), țin minte că ne-a prins o ploaie atât de puternică, încât am zis că ne-a spălat de toate cele ce-au rămas în urmă. Și au rămas în urmă, undeva într-o gară mică de la munte ... Să te distrezi și să cauți, dacă poți, fericirea; chiar și atunci când mai filosofezi aici, pe blog. Și să-ți porți frumos zulufii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. copilăria mea s-a terminat înainte de vreme, oricum. e ok.
      ai făcut liceu de băieți? tre să fi fost atât de trist. dar, hei, ghici ce. azi am festivitatea, azi plouă, istoria se repetă, la naiba.
      în rest, ai zis frumos :) o să caut, că tot n-am ce face

      Ștergere
    2. Și ați organizat concurs cu tricouri ude? ... I'm crazy, I know! ....
      Da, pe fete le-au admis după ce am terminat eu. Nașpa!

      Ștergere
    3. nts, colegele mele fac de-astea și fără să le zici măcar. e modu' lor de viață
      trebuia să mai rămâi un an, doi

      Ștergere
    4. Nu m-au mai așteptat și pe mine.
      Ai luat coroniță? Sau nu mai e cu de-astea?
      ... Păi, dacă nu la Arte, atunci pe unde să mai cauți așa spirite libere? Precum alaiul Dianei prin pădure? Hmm?...

      Ștergere
    5. :)) am niște diplome, o eșarfă galbenă urâtă, o garoafă ruptă, nici urmă de coroniță.
      spirite libere sau spirite maneliste, după situație

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. săru' mânaa, atât de bine mă simt la urările tale(în speranța că nu ești ironic)

      Ștergere