Pagini

25 iun. 2014

Bac oral și țigara de după

Probele orale sunt niște formalități.
Singura chestie din care poți să pici e să nu te prezinți și n-ai de ce să faci asta. La oral ți se iartă o greșeală, 2, ți se spune hai, c-acu se iartă, da' să nu faci așa la scris. Există o jumate căreia îi pasă și-o jumate căreia nu.

La română iei experimentat pe 5 minute de vorbit în care ai acoperit toate punctele din subiecte. Trebuie să fii ori foarte inhibat, ori foarte ciudățel să nu iei măcar avansat c-ai vorbit ceva despre, de exemplu, cum îți formează problemele caracterul sau care e mesajul textului pe care-l primești. Sau receptorul. Am avut colegi de nu i-am auzit vorbind 2 ani, dar au luat experimentat. Ăștia îți dau încredere.
La informatică te foiești de la un program la altu', word-excel-power point, e ca atunci când asamblezi mobilă. Urmărești instrucțiunile de pe foaie, chiar și dacă nu știi bine, găsești tu butoanele, că unele-s evidente, și faci de-un mediu sau avansat, că astea-s rezultatele în mare. Dacă mai răspunzi și la teorie, ieși experimentat. Nu te-ajută cu nimic.
La engleză ai scris plus listening plus oral. Listening-ul e apă de ploaie. Formularea din subiect e aceeași cu dialogul de pe casetă, ideea e să fii pe fază, s-auzi dialogu' și s-alegi varianta la întrebare. Ai 2 casete, a doua e mai nașpa, dacă ți se pare că aia vorbește încâlcit, ascultă a doua oară, că ăștia s-au gândit bine și-ți lasă fiecare casetă de 2 ori. Scrisul e scris. Oralul e mai urât ca la română, ceea ce-i ciudat, că filozofezi mai mult, dar na, dac-ai știut, atunci scrie și citește de pe ciornă, nu ca mine de mi-am uitat ideile și m-am blocat în tavan. Dacă n-ai știut, soarta, concentrează-te pe română, franceză, germană, italiană, ce vrei. Orice-ai lua e ok. Nu te-ajută cu nimic.

Nu e ok să te stresezi, profii vor să termine mai repede decât tine.
Nu sunt 15 minute de vorbit. Sunt 5.
Nu leșina, se poate mai rău. Să pici la scris.
Nu-ți pierde timpul cu oralul, învață la restul.

După astea, pentru prima dată-n viață ai voie să fumezi cu profii, în curtea școlii, în locu' la care visai când te-au eliminat pentru fumat. Să fumezi cu profii după o probă la bac e împlinirea ta supremă de elev care și-a omorât jumate din nervi și atâția ani cu și din cauza lor. Pentru toate zilele, înjurăturile, testele surpriză, războaiele prof-elev.
Nu e vorba doar că stai la o țigară și-o vorbă cu profii, nu, e mai mult de-atât.

Replica preferată a profei mele de specialitate era sunteți de groază. Înainte să-mi predau atestatul scris mi-a zis Georgiana, ce-ai făcut aici, vai de capul tău. Citise 2 pagini, una cu introducerea. Înainte să-mi așez atestatul pe perete m-a pus să mai trag 2 dungi pe care oricum nu le vezi. Sunteți atât de leneși și iresponsabili, nimic nu faceți, ce-ați păzit toată vacanța, într-un an ați făcut o singură lucrare, adică atestatul, voi sunteți sănătoși? Așa generație n-am mai văzut. Sau sunteți proști într-un mod subtil. Denumiri de oameni retardați pe care doar ea le înțelegea. Sau unde ieșiți acum în pauză, voi nu vedeți cât aveți de lucrat? Erau unele dimineți în care intra țipând și pleca la fel. Într-o zi a ieșit pe hol plină de nervi să se calmeze. În fiecare dimineața știam că e foarte posibil să nu-i placă nimic din ce-am lucrat sau, chiar dacă era ok, să mai găsească ceva de făcut. Genul de prof care-ți mâncă zilele.
Azi voia să m-ajute cu cărți pentru facultate.

Replica preferată a profei mele de română, una din ele, era bă, voi nu sunteți sănătoși. Sau sunteți deștepți, da' nu toți. Sau cum dracu, mă, nu sunteți în stare să faceți niște referate, după ce că am amânat atâta și vă mai trebuie și la bac, da' sunteți nesimțiți, chiar așa? Sau Georgiana, tu scrii frumos, da' ori ți-e lene, ori te scarpini cu mâna stângă la picioru' drept.
Profa mea de română a plâns mult din cauza noastră. De fapt, 2 din ele și-au ieșit din minți din cauza noastră. În prima zi ne-a confundat cu unii care s-au luat de ea și ne-a făcut în toate felurile posibile, fără să știm ce se întâmplă. A fost o traumă reciprocă.
Azi era o majoretă pe bancă care se interesa de tine.

Replica preferată a profului meu de istorie era da' chiar așa? nu se poate, măi, să nu învățați, stai jos, 3, sunteți adormiți, ce se întâmplă cu voi, ieși afară. În prima zi s-a luat de mine, c-am râs de el.
Azi dădea încurajări și povestea despre cum o să râdem de perioada asta în câteva săptămâni.

Astăzi, profii ăștia au stat la o țigară și-o vorbă, de-astea cu aveți grijă, veniți când aveți nevoie, ce planuri vă faceți.
De aia e mai mult de-o țigară. Că cu țigara aia ei au mai terminat cu o generație dificilă și tu termini cu fiecare zi în care ți-a venit să-i omori pe la spate, te-au enervat cu notele , ți-au stors vlaga din tine și ți-ai regretat zilele la liceu, respectiv arte. Și mai e și șansa ta de-a fuma în curtea școlii fără să fii eliminat. V-am zis că împlinire.

Mă întorc pe 7 să plâng sau să mă laud.

pampam.

11 comentarii:

  1. Dacă s-au purtat cu voi colegial ... gata, oficial s-a cam dus copilăria! Dar e cu dus-întors, dacă pe 7 se lasă cu plânsete. Cine trece Bac-ul, a evoluat; cine nu ... rămâne cu ghiozdănelul în spate.
    Succes la "scris" ... că ăsta se lasă cu dușul de după!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mi s-a dus copilăria? oh, trist, și-așa nu se mai întâmpla nimic în ea.
      să fie cu plânsete la cine-o vrea, că eu n-am de gând. săru'mânaa

      Ștergere
    2. Dă, să pup pe fata moșului!! .... :-)

      Ștergere
    3. okey, tataie. vezi ce zestre-mi faci

      Ștergere
    4. Stai liniștită, că nu te dau fără diplomă de Bac!

      Ștergere
  2. told ya! mereu se întâmplă așa. și e unii o să-i ții minte pentru țigara aia de după bac, pe alții o să-i urăști etern, indiferent ce ar face în ultimul moment

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. știi doar că fac scenarii noaptea, uneori malefice. într-o zi o să le bântui viețile până rămân fără scenarii, aham

      Ștergere
  3. băi, ce nașpa că io nu fumam când eram la liceu, ce-am pierdut! :))
    baftă babană! >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. poți să te-apuci iar de liceu:)) nu-i cine știe ce
      săru'mânaa>:D< ne vedem după să-ți dau ceva

      Ștergere
    2. dacă mai sugerezi o dată asta cu liceul, nu ne mai cunoaștem! :)) dacă nu-mi dai de cap, ne vedem, cum să nu :P

      Ștergere
    3. :)))cum să-ți dau de cap, bre? așa ceva...

      Ștergere