Pagini

10 iun. 2014

Să vorbim despre BAC

Ca să vedeți că dacă ați trecut peste asta acu' ceva timp, nu pierdeți nimic și că dacă mai aveți până acolo, nu e un motiv de stres.

A zis unu' că bacu' e pentru înapoiați și că ești prost dacă nu iei bacu', în sensu' că nu ești deștept-inteligent. Nu, bacu' nu e pentru înapoiați, e învechit doar pentru că ai subiecte cu scriitori clasici, istorie de-acu' mulți ani în urmă, de-aia e istorie, iar geografia nu-i de proști, e de cultură. Că dac-ar fi pentru înapoiați l-ar trece și proștii ăia cu iei, nu iei-semințele același gust are. Și nu, bacu' nu te face inteligent, că una e să iei 9 pe istoria tocită, de-o uiți, și una e să știi pe bune cum au stat lucrurile. Nu e ca și cum se îmbată toată lumea la mare, că suntem deja iluminați de inteligență, în loc să învețe pe ultima sută de metri. Ești prost doar pentru că nu ți-ai rezervat maxim o lună ca să înveți și să-l treci, să-ți iei de-o grijă, și-apoi să fugi la mare, dacă vrei. Sau facultate. Sau munca de la kfc. (În cazu'-n care nu ești cu adevărat prost, cum sunt eu la interpretarea figurilor de stil din poezii)

Subiectul de la oral-română nu e pentru înapoiați. E numa' ușor, că nu-i posibil să pici, că ai șansa să vorbești mai liber și să fii mai puțin crispat, că sunt câteva minute, intri-tragi bilet-îți faci ideile și răspunzi, că n-ai ce să înveți mare lucru și că, dacă-l nimerești pe Victor Rebengiuc, iubirea ta, pe biletu' pe care l-ai tras, atunci e vis. Doar să-ți aduci aminte că tre să și gândești ce zici, că pe Rebengiuc îl vezi și-acasă.
Și na, poate este o profă în comisie la care simți că n-ai cum s-ajungi, căreia nu-i place ce-aude de la tine, îți dai seama că n-o mulțumești, te panichezi, te-oprește când vrei să mai zici ceva, c-ai intrat în subtilități, îți cade ceru' în cap când începi să crezi c-o să-ți dea cel mai mic nivel, și strâmbă din nas pentru că tu crezi că necazurile te formează, iar ea nu-i de acord, dar fie, astea-s detalii pentru care n-are sens să-ți omori nervii ca și mine, timp de 5 ore. Aș fi putut să fiu o miloagă nenorocită și manipulatoare și să-i înșir rahaturile mele cu adevărat rahaturi de m-au format, da' am ieșit frustrată.
Și na, poate sunt unii care vorbesc dezacordat grav și se opresc după 2 propoziții, iar ăstora nu li se zice nimic și mai primesc și-o glumă, dar fie, din nou detalii. Liceul nu e locul potrivit în care să contrazici subiectivismul.
Consolarea ta principală o să fie că lucrurile astea se vor termina, că pe oamenii ăștia n-o să-i mai vezi și că un prof care te cunoaște de 8 ani o să-ți spună că nu se merită să-ți faci griji.

pampam.

4 comentarii:

  1. bacu` e mult stres, că am învățat că pică cerul dacă nu-l iei cu notă cât mai mare. ce nu-ți spune nimeni atunci, când tu te chinui să reții date, locații și figuri de stil, e că dacă-l treci cu orice notă, ajungi la o facultate oareșcare și dup-aia, după încă 3 ani, tot același job îl ai, chit că l-ai trecut cu 9 sau cu 6.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. știi că la 7 învăț, între mese învăț, până la 5 învăț, mai citesc ceva seara și-n pauze mă gândesc că învăț ca o nebună pentru facultatea aia unde o să învăț iar ca o nebună. și sunt mai multe șansele să nu fac ceva cu ea decât să fac. fun, fun, fun.

      Ștergere
    2. așa se construiesc poveștile pe care o să le spui la 30 de ani. de care o să râzi, sau pe care o să te enervezi. bine că trece repede.
      baftă!

      Ștergere
    3. hum, okey, tu știi mai bine ce zici, o să mă consolez și cu asta.
      săru'mâna:)

      Ștergere