Pagini

26 oct. 2014

Sticle mici, esențe tari

Ninge în București de 8 ore pentru că azi dimineață, de ziua mea și pentru prima data-n 3 ani, mi-am dorit să ningă măcar puțin și cât mai repede. Așa că ninge-n București mai mult decât puțin, viscolit și cu fulgi mari. Adevărat, mi-am dorit și să nu se pună și să se oprească repede, dar nu poți să le ai pe toate.
Când prinzi zăpadă în octombrie ai șansa să faci treaba șoferilor din trafic acum și să-ți consumi energia cu toții dumnezeii. Pentru că încălzirea globală, murim în 10 ani, bocancii de iarna trecută-ți alunecă iarna asta și părul ți se încrețește mai mult decât de obicei, ți-a intrat un fulg în gură și ți-e rece la șale. Sau poți să nu, pentru că probabil și din cauză că acum plouă, în 2 zile iadul alb din București o să devină o fleoșcăială cu băltoace care nu se scurg în canale, iar dacă încălzirea globală se mișcă pe cît de repede crezi, n-o să mai apuci să faci lucruri pentru prima dată atunci când a nins în octombrie. Posibil și de ziua ta. Ninsoarea în octombrie e o esență rece într-o sticlă mare, pe care dac-o dai dracu continuu n-o să se oprească.

Aș fi vrut să-mi iau portocale astăzi, să le decojesc și să las cojile pe mobilă ca să miroasă a portocale, a iarnă din spatele geamului și-a sărbători care nu înseamnă neapărat sărbători, înseamnă că e perioada aia în care-ți face bunică-ta plăcinte și nu mai tre să mânci pateu. Pentru că portocalele sunt niște esențe tari în sticle mici, așa făceau ai mei acasă și mie mi-e dor de-acasă. Cu cât mai multe zile de naștere și ierni în octombrie, cu atât mai mult dor de coji de portocale în casă și acasă.
Mi-am luat  un air wick cu aromă fresh de orange și l-am pus aproape de pat. E un fâsâit mic pentru cameră, dar unul mare pentru mine, nu se compară, dar e, într-un fel, miros de-acasă, și nu de șosete, gunoi sau apartamente închiriate și neprimitoare, demisii de la muncă și 5 lei pentru o săptămână de cheltuială.
O ladă de portocale în plus, iarna, e mereu o rezervă bună. Mai bună și mai bine mirositoare decât una de varză murată, de exemplu. Nu se știe niciodată când n-ai bani de air wick, miroase a gunoi și ai prea mult spațiu pe mobilă.

Mi-am luat niște gem de supermarket, pentru că gemul e o esență tare într-un borcan mic în diminețile reci, proaste, acasă sau nu, cu pampoanele din cap trase într-o parte și-n alta sau cu hainele de muncă încălzite pe calorifer.  Nu se compară cu ăla de care ai grijă când îl faci ca de copii și-apoi îl scoți din debara mândru, dar e, într-un fel, gust de-acasă, și nu de pâine goală, unt sec sau covrigi tari. Pachete de ceai, pentru că ceaiul e esența tare din plicuri mici  care completează gemul, diminețile și amintirile. Salam de biscuiți pentru că din ăla făcut în casă nu mai știe nimeni să facă.
Cărtureștii mi-au dat un semn de carte pentru c-am ales esențele tari din lumile mici de maxim 400 de pagini în loc de esențele tari ale puiului clasic la cuptor. Aș putea să fiu acum o poetă care zice că se hrănește cu cărți. Sau, mai bine, aș putea să zic că cărțile-s mai tari și rămân mai mult.
Și cei mai mișto oameni de i-am întâlnit aici au fost pozitivi dimineața, chiar dacă era 8, astăzi, chiar dacă ningea viscolit și de nicăieri, sau oricând un disperat de viață te înjură că mergi prea încet pe verde. Să fii pozitiv e esență tare.

19 mi se par atât de puțini, o să cadă zăpadă toată noaptea de la balcoane, dar măcar miroase a portocale.

pampam.

15 comentarii:

  1. Tot o esență tare a scris și postarea asta mică. Gânduri bune în continuare! Hai că ai primit un cadou frumos de ziua ta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. frumos, mare și pufos. de-aia am fost genul ăla de om fericit care îi seacă pe alții cu fericirea lui

      Ștergere
    2. Așa, să mai dai și la alții ...

      Ștergere
    3. sunt un om egoist, în adâncurile mele, în caz că nu știai

      Ștergere
    4. E OK, un pic de personalitate nu strică nimănui.

      Ștergere
  2. deci din cauza ta îngheț eu când mă duc să-mi iau țigări???

    ps - la mulți ani! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu vreau doar să te fac să te lași de fumat, cami. asta-i tot
      săru mâna>:D<

      Ștergere
  3. da' e frumos, mă, așa ceva? a? să nu zici tu că e ziua ta? nț, nț, nț... urât! tare urât!
    Laaa muuulți ANI! >:D< și dă semn când treci pe acasă! (și amintește-mi, să nu uit, că-s bătrână :D, că am un cadou dulce pentru tine!)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce cadou, ce cadou? și eu am un cadou pentru tine, apropo. o să fac rost de niște reni binevoitori cu sanie și-o să ajung cumva și-acasă în secolul ăsta.
      ah, și săruu mânaa>:D<

      Ștergere
  4. doar nu crezi c-o să-ți zic ce e! :D cadou pentru mine? de ce, nu-i încă ziua mea :)))
    (pot să fac poză cu renii?)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. n-are nimic. mereu e vreme pentru cadouri
      poți să faci poză cu renii dacă te îmbraci în unul:)

      Ștergere
    2. no problem! îmi fac şi nasu' roşu dacă trebe! :D

      Ștergere
  5. Se vede (la propriu) că ai trecut la un alt nivel (de joc). Geo, îmi pare bine de cunoștință.
    ... și păsările, Păsările!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))lol, aș fi schimbat și url-ul, dar mă complic.
      păsările! da, știu:)

      Ștergere
    2. Url-ul. Ce-i aia? ... Ceva de incontinență? Prea tânără pentru probleme dintr-astea!

      Ștergere