Pagini

8 ian. 2015

Cool kid

Cu vreo 5 ani în urmă, perioada mea de cool kid însemna să ai bascheți roz lungi și blugi albaștri evazați pe care să-i bagi în bascheți sau să-i lași pe-afară, ar fi fost cool oricum. Cu alte șireturi decât alea cumpărate, cu talpă groasă și cu ei puțin murdari de pământ, ideea era să ai bascheți și blugi largi jos. Fără bascheți viața era pustiu, nu existai, dacă nu purtai, nu te băgam în seamă frumos sau deloc. Aveam 14 ani, și pe cât de superficial gândeam, pe-atât de simplu era.
Acu nu mai e așa. Mă mir că n-au scos încă o biblie exagerat de groasă, un ghid, un ziar al oamenilor mișto scris de oameni doar mișto, ceva care nu te lasă să te faci de râs și să ajungi un demodat când ai rămas doar în faza de bascheți roz și blugi evazați. Ca atunci când aveai 12 ani și credeai că personalitatea sau atitudinea sau stilul sau glumele se învață din revista Bravo și învățai să te săruți din Cool Girl. Pentru că la 12 ani îți mai permiteai să strângi bani pentru numere lunare din reviste cu tipe cool, doar pentru că voiai să fii și tu ca ele. Aveai 12 ani, se înțelege.
Și parcă văd paragrafele.

1. Tunde-te zero, dacă ești fată și lasă-ți păr mult, dacă ești tip. Păr mult și neapărat barbă, mustață, cioc, ceva. Dacă ai 14-15 ani și abia descoperi că-ți cresc 2 fire-n barbă de la pubertate, atunci lasă-le pe alea și ai mare grijă de ele. Într-o zi îți vor fi recunoscătoare și vor crește mai multe. E bine, începi să fii un cool kid cu plete, barbă și păr la subraț. Matur. Emani sex-appeal. Poți deja să începi să folosești STR8 sau ce vezi tu că folosesc tipii ăia cool de pe stradă care întorc până și soarele după ei. Atâta să-ți speli toate pletele pe care le ai, că un cool kid nu vrea să aibă plete urâte și grase. Aerul de cool kid stă tocmai în plete-n vânt, și pletele nu-s în vânt dacă-s nespălate.
Și tu, fată, o să fii o cheală sexi care atrage prin puterea atracției cheliei, pentru că e mișto să fii fată și cheală și implicit ăsta e motivul pentru care atragi. Dacă-ți stă urât, aia e. Problema unui ghid e că tratează totul la general, deci na, asșteaptă-te să-ți stea urât. Nu te speria, să fii cool kid presupune și să nu-ți pese de părerea celorlalți. Atâta numa s-o strigi în gura mare să te-audă, că de plâns că-ți stă urât, plângi acasă.

2. Dacă n-ai un cap care să arate ok chel și ț-a crescut păru', atunci fă-te albastru, verde, mov, galben, alb și restul nuanțelor aferente, fă-te una, 2 sau 3 în același cap, dar niciodată o culoare normală de oameni normali. Nu-ți lăsa părul să fie banal. Pentru că oamenii normali nu sunt cool kids, n-au curaj pentru culori din astea retarde, nu găsesc în ei nebunia aia necesară care stă în a fi cool. Și-atunci îți vor zice bă, ia uite şi la asta, şi cheală, acu şi colorată, ce cojones are. Şi tipele cu cojones sunt cool și dure. Toate tipele vor cojones. De ce crezi că-şi fac fetele iubiţi? Deci tu vei fi una din alea mândre, cu cojones şi care n-are nevoie de iubit. În cazul în care ţi se spălăceşte culoarea, n-o lăsa, pentru că bătaia pe culori tâmpite, dar mai ales evidente e mare. Şi altă tipă abia aşteaptă să-ţi fure le cojones.
Se poate ca părul tău să iasă un verde din ăla de iarbă noroioasă după ploaie, dar e bine. Mergi înainte, a fi cool cere sacrificii.

(vezi că dac-o ții numa-n culori de-astea, chelești. și-ajungi iar la punctul 1, plângând acasă. posibil să intri în depresie. și vezi că și depresia asta e cool acum, da' e la risc, că e doar  pentru o anumită nișă a oamenilor cool. ăia depresivi şi cool. și nu e depresie pe bune, da' tu zi-i așa când te plângi pe unde apuci, că un fan depresiv ca tine tot câştigi. atenţie. nu lăsa pe nimeni să aibă o drama mai drama decât a ta. bate-te mereu pentru drama de sus)

3. Ai 3-4 stiluri pe care poți să le-adopți sau unul singur pe care-l combini și inventezi tu. Lumea o să te creadă și mai cool decât ăia cool. Poate tu le combini foarte urât, dar tocmai asta e. Cu cât mai diferit și ciudat, cu atât mai cool, nou și nebun. Hipster, hippie, ceva techno-electro și ceva grunge-rock. Nimic pentru tine? Atunci treci la cocălăresc și mori în camera ta uitat de lume, pentru că manelele nu mai sunt cool de ceva timp. Ai crede că poţi să încerci şi nişte elemente din folclor ca stil separat, c-asculţi Subcarpaţi, dar nu. Astea intră tot la hipster.
De obicei, stilul nu stă doar în partea fizică, vezi haine, păr şi găuri în urechi sau altele. Uite, dacă-ţi iei nişte haine hippie, în mod normal n-o să te gândeşti la cum vrei să-i faci să dispară pentru totdeauna pe profu' de mate, vecina de sus şi colega aia pisăloagă, cu 2 cuțite și-o lopată. Dar pentru că a fi cool e ceva de suprafaţă, poţi să porţi o geacă de metalist şi să fredonezi în minte o manea. Nu te ştie nimeni, ba chiar o să fii un metalist cool, pentru că ai deja geacă de piele, cine mai stă să audă ce fredonezi tu.
Hipster nu merge fără cauze nobile. Hippie nu merge fără natură și univers. Techno nu merge fără psihedelice. Grunge nu merge fără cojones. Deci.

4. Întâi îmbracă-te ca restul hipsterilor. Puțin vintage, puțin de la târguri, puțin din h&m, puțin ciudat, puțin mișto, fancy, clasic, ia din toate, dă-te deștept și ascultă muzică bună. Ia-ți o bicicletă, ca să nu mai poluezi în urma ta. Du-te până la Roșia Montană. Sau fă mâncare pentru câinii maidanezi. Donează pentru baba de la colt, boli, centre, haine la săraci. Mergi prin ţară şi postează apoi c-avem tradiţie şi peisaje minunate și că să fim mai români. Protestează pentru drepturi, femei, libertate. Oamenii nu vor crede că iubești pur și simplu câinii, că vrei s-ajuţi sau că-ți plac bicicletele. Nu, vor crede că ești un hipster cool care face fapte bune. Împuşti mai mulţi iepuri deodată.

5. Fii verde. Ai grijă de natură, iubește-o, mâncă cât mai sănătos, fă-ţi o mini sera acasă, consumă cât mai puţin, ia-ţi sacoşe care nu fac rău pământului, nu purta blănuri, protestează împotriva ălora  care poartă blănuri, protestează alături de hipsteri, păstrează-te cât mai natural, ia-ţi cei mai coloraţi şalvari cu cele mai ieftine sandale, te descurci tu s-arăţi ca la Woodstock, că găseşti poze o grămadă, fii pe pace pe anti violență, pe energii bune şi uneşte-te cu universul, pădurea şi pământul mamă. O să laşi impresia că eşti fix din anii 60, şi-ai trăit atât tocmai pentru că eşti foarte, foarte chill. Dar, mai ales, o să laşi impresia de cool.

6. La techno combină şi tu hipster cu hippie, mai mult hippie şi mai multe psihedelice, plante, şamani, boschetăreală din asta, bătaia inimii în acelaşi ritm cu muzica, schimbi oleacă muzica, te lauzi că te-ai redescoperit prin revelaţii pe acid şi asta e. Dacă nu-ţi iese, găseşte un prieten care ştie și spune-le altora poveștile lui.

7. Ia-ţi un tricou cu Nirvana, nişte blugi rupţi, o pereche de bocanci negri şi grei, atitudinea de badass şi mersul ăla de Ştefan cel Mare care pleacă la luptă, şi grunge-ul va fi lumea ta. Poate n-asculți grunge, dar o să pară așa.

8.  Dacă nu ştiai un motiv pentru care să fumezi, ăsta e momentul. Ca să fii cool. În faţa liceului, în baia liceului, în bucătărie, când eşti singur, pe stradă, în baruri pentru oameni cu câţiva ani mai mari deccât tine, tu fumează. Prost, fals, degeaba, n-are importanţă, îneacă-te în fum până cineva crede că eşti mişto. Când nu mai merg ţigările, treci pe iarbă. Iarba înseamnă mişto la apogeu, important e să faci cumva să se afle, că dacă eşti singur, atunci te chinui degeaba.

9. Cel mai important, mănâncă-ți timpul într-un mod inutil și vezi ce mai e cool. Apoi fă și tu așa în speranța c-o să fii  la fel. Ajungi tu undeva într-o zi.

Nu pierde numerele viitoare pentru a ţine pasul cu noi!
La fiecare număr cumpărat primești un cartonaș cu un cool kid.
Numărul următor: Georgiana, 20 de ani anul ăsta. Cool kid pentru că are haine de hipsteri hipioţi şi cap mov. Ea nu crede asta, oamenii da.

pampam.

8 comentarii:

  1. Georgiana, mă uimești. Tu chiar ești cool! ... :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai glume în program. înțeleg

      Ștergere
    2. Am hotărât: trebuie să te-apuci să scrii la o revistă. Chiar și online, nu contează. Succes!

      Ștergere
    3. pfaha. stai să-mi fac una

      Ștergere
  2. de care mov, ă? cum l-ai obținut? zi rapid rețeta, că de mine nu vrea să se prindă. și nici cu chelie nu vreau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bravo, cami. cool kid până la moarte.

      păi. decolorare până la blond spre cât mai alb, şi-apoi varianta ieftină-violet de genţiană pus în balsam (amestecat cu metil, dacă vrei), că vopseaua n-am încercat-o încă.

      Ștergere
  3. Mai e ceva! Un cool kid merge pe bicicletă ... pentru că e "verdeee"!

    RăspundețiȘtergere