Pagini

24 mar. 2015

A cerși o țigară sau a cerși mai multe?

Prima mea țigară mi-am luat-o din banii de pachet. 60 de bani. Restul țigărilor pe care nu le-am plătit au fost de la prieteni, din motive reale de mi-am uitat țigările acasă sau mi s-a terminat pachetul. Ori de la tipe fancy care-ți dau pachete pe stradă. Ori de la tipi care nu mi-au luat bani pe ele, când m-am dus să cerșesc cu bani. Pe vremea aia încă purtam tricouri cu guns n roses, probabil de-aia.
Dar acum e un fenomen.

De obicei ai 14-15, hai 16 ani când mai faci asta. Uneori, foștii mei colegi de 19 (restul studenților sunt cazuri speciale). Deși tu ai impresia c-o să se întâmple ceva grav, nu, chiar n-o să intri în sevraj dacă stai la masă cu prietenii tăi fără să fumezi, pentru că ai 16 ani și cu țigară sau fără e tot aia. Vorbiți aceleași chestii și vă comportați tot ca niște maimuțele gălăgioase. Dacă mai ai impresia că ești cool pentru asta e trist. Singurul om care crede că trebuie să fumezi într-un bar ești tu, iar tu, ce să vezi, n-ai țigări. Ai, fumezi. N-ai, nu fumezi. Ai prieteni care fumează, o să-ți ofere cu drag. N-ai prieteni care fumează, asta e. Ți s-a terminat pachetul, poți și fără. Dacă mori, gândește-te că mori într-un bar, și oamenii te vor crede cool din nou.
Ai bani să ieși într-un bar, s-ajungi acolo, să-ți plătești berea, dar n-ai bani de-o țigară, pentru că mai merge asta cu cerșitul, ceva  la care te pricepi și tu bine? Ești de căcat și deranjant. Cel puțin pentru toți oamenii la fel de zgârciți ca mine, cu la fel de puțini bani ca tine (sau mai puțini), și care strâng pentru 2 țigări la bucată și-un pachet ocazional. Pe bune. Stai acasă sau fumează din pix. Vezi că sunt și pixuri albe.

Să fumezi, în mare parte, țigări pe care doar le cerșești de la oameni pe care oricum nu-i cunoști și n-o să-i cunoști vreodată-n viața ta, e ca și cum te îmbraci în haine pe care ți le dau alții, că-s nevoiți și nu vor să-ți vadă chiloții. Așa și ăștia. Oamenii care-ți dau țigări îți dau ori pentru că i-ai prins în niște zile pacifiste, ori pentru ești foarte enervant și decât să te audă, mai bine-ți dau o țigară.
Serios, vrei să nu mergi gol pe stradă, ia-ți haine. Vrei să fumezi, cumpără-ți țigări sau strânge chiștoace de pe jos până faci de una întreagă. Vrei să mânci, dar și să fumezi, ia-ți o țigară în loc de 3, și-un pachet de biscuiți de săraci. Îs la fel de buni, crede-mă. Dar cumpără-ți singur, bă, chiar și dacă ești o tipă foarte mișto care face rost de țigări gratis de la oameni la fel de mișto. Chiar și dacă ești pur și simplu tipă care face rost de țigări gratis de la oameni mișto. Chiar și dacă ieși cu prieteni datorită cărora nu mai ții minte când ți-ai plătit ultima dată berea, mâncarea sau țigara. Chiar și dacă pleci sigur pe tine de-acasă cu impresia că cineva o să fie foarte drăguț la bar și dispus să-ți întrețină viciile scumpe de om care n-are bani să și le întrețină singur. Oricum ar fi, tu doar cumpără-ți. Nu ești mișto că fumezi țigări pe care le cerșești mereu. Oricum nu ești mișto că fumezi, dar tu mai și ceri și faci din asta un obicei.

Că poate nu vrei să te țină minte oamenii doar pentru asta. Cum îi țin eu minte pe colegii mei care-mi cereau țigări, foc, bani, mâncare, și cărora le dădeam uneori, dar mă enervau cumplit, pentru că eram la fel de săraci, dar doar unii dintre noi cerșeau. Ratații care atunci când ies din casă se gândesc cu cine merg la o bere ca să le plătească și lor. Fata asta de 14 ani care venise să vadă Cărtureștiul, dar înainte de toate să-mi ceară țigări. Băiatul ăsta care stătea la o masă cu 100 de prieteni gălăgioși și micuți, dar a venit la altă masă să ceară o țigară. Cum te simți când cerșești de la oameni cu pachete  și mai mult păr pe față decât ai tu în cap? Nu te simți ca un pubert care vrea lapte de la sân și n-ajunge la el? Boschetarii care te apucă de fund în Gara de Nord dacă nu le dai țigări. Chiar, știi cine mai cerșesc ca tine? Boschetarii ăia adevărați cu sacoșă de rafie ruptă. Dar până și ăia cerșesc bani ca să-și cumpere țigări din banii cerșiți de ei. Nu ți se pare că tre să te lași?

Pe bune. Sunteți enervanți. Luați-vă țigări sau opriți-vă.

pampam.

2 comentarii:

  1. Băi, Geo, eu nu fumez; însă mi s-a pus de la o vreme "pata" - din diverse motive - pe țigările din foi. Uneori e interesant să fii Zen și să pufăi ca o mică locomotivă. Bine că mi le pot permite, că altfel chiar mă făceam de cacao.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bravos, ca un boss. mereu e interesant să fii zen, remember

      Ștergere