5 apr. 2015

101 întrebări retardate (3)

16. Dar ce ți-a venit să faci sport?
Un fel de dar ce ți-a venit să mânci? Sau, mai rău, dar ce ți-a venit să-l ucizi pe ăla cu așa sânge rece? Unii duc o viață atât de mișto și de liniștită, încât e o chestie obișnuită și perfect normală să mânci în pat, să bei în pat, să stai la laptop în pat, să te plimbi în pat, să trăiești în pat toată viața fără să încerci nimic altceva. Sau dacă nu, să faci maxim 10 pași ca să-ți iei o cană de apă și-apoi încă 2 ca să mergi la baie. Poate 4 abdomene chinuite. Și eu fac astea, mi-aș pune roți la pat în unele dimineți ca să nu fiu nevoită să cobor jos. Ca o lenesă incurabilă ce sunt, mi se pare un chin. Până acum ceva timp, ultima mea oră de sport era aia de prin clasa a4a. Dar vine o zi când toată chestia asta se cheamă sedentarism, la 5 minute de mers pe jos ți se oprește răsuflarea, te dor mușchii și simți că ai niște picioare de 90 de ani. Apoi vezi un moș de 90 de ani îmbrăcat în colanți colorați care aleargă mai repede și mai bine decât tine la 20. Are picioare mișto și nu-ți lasă impresia c-o să cadă în următoarele secunde. Așa cum lași tu. De asta-ți vine să faci sport, de asta e ok să-ți amintești cuvântul ăsta uneori, de asta poți să încerci fără să ți se pară că faci ceva dubios. Ar fi mai dubios dacă toate amintirile tale ar fi din pat, cu patul, legate de pat.

17. Tu de ce ești mov în cap? Ești punkeriță din aia? Rockeriță?
Ești țigan, deci asculți manele și furi fier. Porți tocuri, deci ești pițipoancă. Asculți rock, deci ești satanist. Îți place jazzul, deci te dai deștept. Nu știi muzica comercială, deci ești învechit. Te îmbraci de la tipi, deci nu ești fată. Ai o prietenă atât de apropiată, deci ești gay. Înjuri, deci ești prost crescut. Lupți împotriva defrișării masive, deci ești un hipster. Ai barbă, deci ești nespălat. Ai tatuaje, deci ai fost la închisoare. N-ai o mână, deci nu ești om. N-ai 2 mâini, deci ești o găină. N-ai 2 mâini și 2 picioare, deci ești un vierme. Sunt mov în cap, deci sunt ciudată, rockeriță și neobișnuită. Sigur ai și tu o etichetă, 10, 100, trebuie doar ieși din casă. Probabil tu nici nu mai asculți rock-ul agresiv de la 15 ani, ai mai mult de 7 ani de-acasă sau nici n-ai barbă, ai jumate de cioc. Dar nu contează, mereu e cineva care te bate pe umăr cu ceva idee închipuită în limita gândirii lor. Tu doar dă din cap și nu încerca să le explici. Chiar n-ai ce să explici unor oameni care asociază un căcat de suprafață cu ceva de interior. Asta-i face pe ei nașpa, și nu vrei să fii la fel.

18. Ce-ai pățit de te-ai tuns periuță?
Dacă m-ar fi întrebat cineva ce-ai pățit de ți-ai lăsat părul lung ar fi fost aceeași treabă. Tot păr, tot decizia mea, tot întrebare de proști din cauza căreia să nu poți dormi noaptea. Dar oamenii nu întreabă asta, pentru că oamenii au niște modele clasice încă de când se nasc cu ochii lor de cal și nu trec peste ele. Li se pare că nu e posibil și că dacă nu e clasic, atunci nu e nimic. Sau e aiurea. Nu te întreabă nimeni de ce ți-ai lăsat părul lung tocmai pentru că părul lung e la fete, iar părul scurt e la băieți. Fetele poartă roz, băieții poartă albastru. Fetele care poartă albastru sunt băieței, iar tipii care poartă roz sunt poponari. Fetele care n-au păr lung sunt anomalii. Și băieții care n-au periuță-n cap sunt fete. Ăsta e mersul. Suntem în secolul 21 deja, iar în prin anii 60 sau mai devreme există niște tipe foarte mișto cu foarte puțin păr. Jean Seberg. Dar nu, hai să punem în continuare întrebări de cal și să ne prefacem că asta e ceva normal, că tre să rămână fiecare în chiloții lui roz sau albaștri și să nu iasă din ei, că altfel ne irităm și murim de nesupunere.

19. Nu vrei să fii și tu mai feminină?
Există tipe la care feminitatea stă în cozile perfecte de la ochi, părul Maicii Teresa și rochia care se mulează pe fund. E ok, le înțeleg, le respect, nu mă duc să le întreb nu vrei să fii și tu mai boschetară?, unele sunt foarte frumoase și mișto de privit chiar și pentru mine care-mi rup gâtul, în mare parte, după tipi bărboși. Le apreciez pentru toate orele în care se pregătesc de jumate de seară în oraș, pentru că eu n-aș avea niciodată răbdarea asta. Dar chiar nu e cazul. Cozile mele de la ochi se mânjesc în baruri pline de fum și bere, părul lung mă face foarte urâtă, iar rochiile mulate sunt pentru tipe care chiar au fund de așa ceva. Cu sau fără, sunt la fel de bine, am aceiași prieteni, și atrag aceiași boschetari. Nu vreau să fiu ma feminină, n-am nevoie să fiu mai feminină și nu mi-ar sta bine să fiu mai feminină. Ar fi deja prea ciudat. Ar fi ca și cum i-ai pune peștelui blană de urs. M-aș trezi într-o dimineață și m-aș întreba cine sunt.
Și oricum tiparul de feminitate e atât de dubios și uzat acum, încât aproape că nu vrei să fii așa. Hepburn era mișto și-n pantaloni drepți, la Garbo e de-ajuns să te uiți doar la față ca să vezi o femeie pe bune, iar Chanel făcea ținute din hainele de război pentru bărbați. Serios, de ce-ai vrea să fii Monroe, când ai atâtea alte modele de feminitate pentru care să fii feminină nu însemna o rochiță fluturândă?
Și oricum, e atât de greu să te prinzi că feminitatea nu e universală?

pampam.2 comentarii:

  1. Ai parul mov ? Esti vrajitoare ? E ceva legat de flacara violet ? :)) Mi-a placut mult postarea asta :x

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dada, eu sunt flacăra violet în viață *wink wink*

      Ștergere