Pagini

4 mai 2015

Citatele astea motivaționale care nu te fac mai motivat

Fericirea ta depinde doar de tine e un text motivațional de oameni singuratici și antisociali, pe care e ușor să-l înțelegi prost. Tocmai ca să te facă să te simți bine singuratic și antisocial. Tocmai ca atunci când ești trist și gol în camera ta pentru toată viața, să n-ai impresia că asta e ceva greșit, și că dacă-ți faci un ceai și citești ceva mișto, vei fi fericit cu tine. Doar datorită ție. Veșnic. Nu știi încă că fericirea ta depinde de tine abia după ce înveți să te iubești înainte să te iubească alții (ăsta e alt citat motivațional). Dar te simți fericit, pentru că un citat îți spune că poți. Și poți să fii unul din ăia care se laudă cu faptul că n-au nevoie de alți oameni ca să se simtă bine.
Normal că ai. Să te joci cu orele pe calculator, să sex doar ca să sex, să ieși doar ca să muncă și să trăiești cu 72 de pisici sau nici cu atât nu e un mod interesant  de-a profita de timp pe termen lung.

Da, e mișto să-ți bei ceaiul dimineața, să-ți fumezi țigara liniștit, să-ți faci cafeaua cum știi tu, să ieși în parc ca un boem, să fugi să vezi marea, să ajungi la francezi ca să le mânci croisantele, să nu mai lași o carte din mână, să alergi cât vrei la tura ta de alergat zilnică. E mișto să faci toate lucrurile care-ți dau stări din alea zen când ești singur și fericit. Viața ți se pare minunată și te-ai căsători cu tine, dac-ai putea. Ți-ai face copii care ți-ar semăna și n-ai mai avea nevoie de nimeni. Cred și eu asta uneori.
Dar nu e extrema ideală în care vrei să te duci. Te-ai plictisi de glumele tale și ți-ai învăța toate obiceiurile. Normal că ai nevoie de oameni din când în când. Din 10 proști, 2 sigur sunt ok, atât de ok încât te-ai căsători cu ei sau așa. Nu poți să te trezești și să vorbești cu tine în fiecare zi ca să te binedispui. Nu poți să sex doar cu actorii de porno de pe net. Nu e la fel de relaxant să bei bere singur la o masă de 4 persoane. Nu e mișto să trăiești în lumi din cărți și să iei cafeaua cu tine pentru totdeauna.

Nu e nevoie să fii un om lipicios care sufocă alți oameni și le lasă impresia că se dă la ei. Cum fac eu. Dar ăsta e un citat pe care să nu-l iei foarte în serios, mai bine.


Trebuie să-ți dorești ceva foarte foarte foarte mult, și universul o să conspire la asta. Dacă crezi în dumnezeu, atunci trebuie să-ți dorești ceva foarte foarte foarte mult și dumnezeu o să te ajute. Dar eu aleg universul. E un citat jenibil, evident. Să vrei ceva și să nu faci nimic. Pentru că univers, această forță care conspiră la gândurile tale. Dar sună frumos și genul ăsta de spiritualitate amabilă, care te bate pe spate în citate motivaționale încă prinde. Îți dau ce vrei să auzi, dar nu se întâmplă niciodată cum crezi. Imaginează-ți că până acum ai fi avut un copil cu Johnny Depp și-un castel pe insula proprie unde e mereu cald și cresc peștișori cu dorințe în copaci. Dar Johnny Depp nici n-are habar că exiști.

Știi când conspiră universul cu planetele ca să-ți îndeplinească dorințele? Când gândești și-apoi faci tu 80 la sută din ce tre să faci ca să-ți îndeplinești o dorință. Cum ar fi să-ți construiești o rachetă ca s-ajungi pe Lună. Dacă-ți faci racheta și gândești destul de pozitiv, universul e acolo ca să te-ajute pe drum. Ca la tipa din Gravity. Ea a fost aia care a condus până la Pământ, dar universul a fost ăla care n-a omorât-o. Ar fi putut oricând să facă asta. Cum ar putea oricând să te omoare și pe tine. Dar n-o face, pentru că în fiecare seară îți spui cât de mult vrei să vezi din ce e făcută Luna. Sau să ai un copil cu Depp.


Gandhi nu s-a gândit vreodată că va fi citat de oameni care nu sunt atât de profunzi pe cât era el. Singurii oameni tineri pe care i-a întâlnit erau probabil băieții ăia care se călugăresc și depun jurăminte că nu vor vorbi până la moarte. Dar a scos o scuză perfectă care se cheamă trăiește astăzi ca și cum mâine ai muri. Un fel de carpe diem, dar mai lung și mai puțin mainstream. Copiii care pun energizant în bere și așteaptă 1 mai ca să fie rebeli pe nisip îl iubesc pe Gandhi fix pentru cuvintele astea. Până ajung în faza în care carpe diem nu mai înseamnă băutură și manele, vor fi motivați să trăiască liberi și neliniștiți pe băutură și manele. Hipiotul ăla le-a zis să facă așa. În felul în care înțelegi tu asta, e posibil să faci atâtea lucruri azi, încât mâine chiar să mori. Dar se poate spune că măcar ai înțeles citatul ăsta în felul tău personal.
Și nu poți să fii părinte și să urli la copilul tău care-a fugit cu gașca, când îți spune că făcea doar ce a înțeles să facă de la un guru al păcii. E replica ideală. Te lovește pe conștiință. E citatul suprem după care să-ți ghidezi adolescența. E tot ce vrei, numai ce trebuie nu.

Suntem ceea ce vedem în alții nu e motivațional, e o replică pe care ți-o trântește genul ăla de om prost care vrea să te facă prost înapoi, dar să pară mai deștept decât tine. Coelho crecă nu știa nici el ce-i de capul lui când a zis că să fii tu însuți, chiar dacă nu știi cine ești. Și aia cu singurul tău critic ești tu e o chestie care te face să crezi că ești minunat acolo unde ești. Și de multe ori nu ești. Pentru că oamenii nu se autocritică obiectiv. Nu atât de mulți cât e nevoie.

pampam.

4 comentarii:

  1. Da, motivaționalele de genul să te iei singur de păr ca să faci un pas înainte,au același rezultat ca și efectul fizic al acțiunii cu pricina: Zero!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dar hei, poate unii chiar fac un pas înainte când se iau de păr. who knows

      Ștergere