Nu mai pot cu hipster.
Pe lângă faptu' că curentele astea ajung la noi cu 100 de ani întârziere, se găsesc ăștia de ori le folosesc până la epuizare, ori le folosesc până la epuizare, că n-au ce folosi alte cuvinte din vocabularu' lor limitat, ori le folosesc până la epuizare și nici n-au habar ce înseamnă. Pe modelu' hai să ne căcăm pe noi, când n-avem hârtie de șters, sau pe modelu' hai să folosim și noi ce-am auzit în târg, c-am auzit des, se poartă și e mișto.
De vreo câteva luni aflu din toate gurile astea deștepte că brusc, toată viața mea e o întreagă hipstereală. Și nu e ca și cum n-aveam gusturile de-acum și anu' trecut. Dar anu' trecut nu eram hipsteri, că nu știa nici ultimu' prost de hipstereală și ce e aia. Acu' c-au dat de un cuvânt nou, suntem un popor de hipsteri. Și mie mi se pare că toți ăștia de folosesc hipster continuu sunt, de fapt, hipsterii adevărați, doar că n-au gustu' necesar ca s-arate atât de bine ca un hipster. Și da, hipsterii chiar arată bine, pentru că investesc atenție în asta. Și da, există diferențe între hipsteri și copiile astea wanna be-uri, de le numesc toți hipsteri și de le vezi în liceu, în autobuz, în metrou, în mall, blabla. Una e de aspect și alta e de cât îi duce mintea. Una e să arăți ca un pokemon, alta e să arăți bine.
Asculți simfonie, jazz, rock, indie, alternative, underground, poate și niște techno, electro, de-astea la modă? Ești hipster. Ai un mod de viață legat de genurile astea? Hipster. Gay, lesbi, bi, nu se știe? Hipster. Ateu, agnostic, nu mergi la biserică des și chiar te întrebi lucruri normale, cât de logice și adevărate și de pus baza în sunt teoriile religiei tale? Hipster. Te îmbraci vintage și-ți place vintage? Hipster. Cămăși în pătrățele? Hipster. Porți ochelari? Hipster. Blog, Tumblr? Hipster. Protestezi împotriva unei chestii sau susții alta? Hipster. Lupți pentru mediu? Hipster. Ai barbă, simț al esteticului, gust? Hipster. Liber, artist, hipiot, raver? Hipster. Porți teneși? Hipster.Te-ai vopsit altfel? Hipster. Ești altfel? Hipster. Te piși în sus? Hipster.
Dacă dați o căutare pe google ca să știți ce înseamnă cuvintele înainte să le folosiți, vedeți că hipsterismul e o subcultură din 1990. 1990, America.
Dacă mai încercați cu încă un click, vedeți că hipsterismul e o subcultură chiar mișto, cu oamenii ăia cu care poți să vorbești din prima, că ai ce și că-s deschiși și că nu-s niște panicați triști.
În principal, e o stare de interior și-n principal, hipsterii pun accent pe artă, pe muzică, pe științele alea exacte pentru care-ți bați capul, pe creativitate, pe educație, pe cât de deștept ești. E încă un curent împotriva mainstream-ului, maselor și turmelor, ideilor tâmpite impuse de societate, misoginismului, sexismului, ignoranței, nerespectare de drepturi, etc., idei de-astea împotriva cărora sunt oamenii măcar un pic întregi la cap. Sunt încă niște oameni care adoptă un stil. Ca și roacherii, metaliștii, punkiștii, raverii, clasicii.
Faptu' că acordă atenție fizicului, că le place, că au un stil, că n-arată ca boschetarii, că se tund nuștiucum, că se îmbracă cu nuștiuce, nu-i face să pară nici ciudați, nici proști, nici aiurea, nici bătaia de joc a ălora care, ce să vezi, poartă niște haine din trend-ul lansat de hipsteri, ascultă niște muzică din genul descoperit de hipsteri, doar că mai comercială, trăiesc și se bucură de resturile aduse de hipsteri, că hipsterii oricum îs cu un pas înainte, mai descoperă, mai aduc ceva nou, se mai bucură masele, nah.
Problema e că la noi se confundă copia cu originalu', se caută nod în papură, se păstrează mințile închise și era mai bine cu Ceaușescu, se păstrează vechi și nu se acceptă nou, se cârcotește aiurea și se preiau lucruri pe care le înțelegem prost.
Nu s-a înțeles că există hipsteri în domeniu' modei, în handmade, în bănci, în fotografie, în muzică, că nu sunt niște muritori de foame, da' s-au înțeles ochelarii cu ramă neagră, blugii strâmți și aspectu' cool de-l au generațiile noi.
Nu s-a înțeles că hipsterul nu reprezintă chiar fiecare chestie de ni se pare ciudată la cineva care exagerează, da' s-a înțeles că de fiecare dată când găsim ceva nou, tre să-l facem ceva ce nu e.
pampam.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu