Pagini

18 feb. 2018

Am fost în Turda și Turda e ok


E ok pe o scară de la nasol la foarte mișto, adică nici preaprea, nici foartefoarte. Dar uite povestea.

Am fugit repederepede cu un tren de 6 dimineața Iași-Câmpia Turzii, pentru că singura gară din Turda e la Câmpia Turzii, iar Câmpia Turzii nu e tot aia cu Turda. Nu faci mult cu CFR. Vreo 11 ore. În astea 11 ore mănânci 2 feluri de mâncare, vezi vreo 20 de gări, auzi vreo 5 accente, 3 limbi, citești o carte filosofică, o înțelegi și ai timp să meditezi și la viața de apoi și hei, ce repede a trecut timpul. La Cluj am schimbat un tren mediocru cu un tren puțin mai puțin mediocru care venea de la Budapesta și-n care limba majoritară nu era română. Și-apoi în cam o oră ajungi în Câmpia Turzii, unde chiar e urât. E, totuși, o crâșmă cu manele din 2000, un televizor dat pe pro tv, foarte multă băutură de crâșmă și doi băi turcești pentru cei care frecventează crâșmele sau vor, pur și simplu, să facă pipi. Și-apoi în cam jumate de oră ajungi în Turda cu o cursă de autobuz care e 4 lei 50 sau așa dacă cobori în centru. Eu am stat la niște oameni foarte drăguți care aveau casa asta. În super centru, super curat, super fancy, super ieftin, 5 din 5. Și-apoi am ieșit.

Evident că marea atracție pentru care știu oamenii că Turda există e salina de la Turda. Faci vreo 15 minute pe jos din centru până la salină și pentru asta tre să ai o hartă, un GPS sau o putere magică ca să știi drumul, pt că Turda nu are atât de multe indicatoare. Și când ajungi acolo, cineva o să-ți zică că intrarea veche e înfundată și-ai mers degeaba 15 minute. Tre să te întorci și să mai mergi vreo 5 km de deal până la intrarea Durgău. Neapărat cu mașina. E un autobuz care duce acolo sau iei un taxi și dai maxim 15 lei. Și-apoi intri în salină. Foarte mișto. Ca orice altă construcție impresionantă în natură. Impresionant. E 30 de lei biletul întreg, ai un ghid audio dacă vrei să descarci un ghid audio, miroase a bulgări de sare și dacă vrei să le iei alor tăi ceva drăguț, toate lucrurile drăguțe cu sare nu sunt deloc scumpe. E ca atunci când ieși în oraș să te joci biliard, să bei o apă sau să te plimbi cu lebăda pe lac, doar că aici ieși în salină și te joci biliard, bei o apă și te plimbi cu lebăda pe lac. Mna, ca o groapă cu camere din pereți de sare. Mișto.





 





Mai e un muzeu de istorie, pentru că Turda are un castru roman, vezi castrul Potaissa și ruinele lui singuratice care nu interesează pe aproape nimeni și care-a dat atât de mult și divers material istoric, încât s-a putut face un muzeu cu două etaje și-o cameră la subsol. Cred că cel mai bine organizat muzeu obscur de istorie în care am intrat. Are și două schelete descoperite și unul e de prințesă. 
În cazul în care se mai întreabă cineva cum arată o prințesă fără haine de prințesă.
   E în centru și e într-o clădire super drăguță în care mi-ar fi plăcut să stau dacă m-aș fi născut în niște vremuri mai aproape de inima, sufletul și creierul pe care le dețin în aceste vremuri moderne și triste.
Biletul întreg e 6 lei sau așa și n-ai voie să poze sau să calci aproape de schelete.


ăsta nu e de prințesă, doh.
 

Mai sunt niște catedrale mișto, dar pentru că erau închise, am presupus că nimănui nu-i pasă de ele.


uite una dintre ele aici.


Și dacă nu vrei să te îndepărtezi de oraș foarte tare, cam asta ar fi.
Sigur că e atmosfera clasică din partea aia de țară, pe care-o găsești și-n Cluj sau Brașov sau Sibiu sau alte orășele care nu sunt Moldova. Sigur că e arhitectura clasică din partea aia de țară, al doilea cel mai pozat lucru din telefonul meu după cer. Sigur că și ei au reușit să nu distrugă arhitectura din partea aia de țară ca să deschidă un market. Au deschis un market în clădire. Sigur că oamenii au ritmul lor, sigur că sunt foarte amabili și e sigur un loc în care ajungi când vrei foarte multă liniște și atât.
Dacă te simți deja foarte bătrân și ți-e dor de atmosfera discotecilor vip cu mochetă pe jos și muzică techno după 10 seara, e o pizzerie în Turda care te duce fix în zona aia. Dacă te simți foarte acaparat de problemele vieții complicate și vrei să trăiești iluzia unui univers în care grijile nu sunt, e ceva în  Turda care te face să crezi că asta e posibil. Dacă te simți vreodată foarte moldovean, Turda e un loc care să-ți confirme asta

                                                                           


Dar e un loc în care două zile sunt mult.

3 comentarii: