Pagini

4 nov. 2014

Oh, oamenii!

Există oameni care-ți fut viața. Nici mai mult, nici mai puțin,  nici mai decent.
Și răsar ca floricelele, doar că nu-s floricele.


Infatuatul prost.

Omul ăla care crede că el e deștept, frumos și devreme acasă. Dar nu doar atât. Cel mai frumos, cel mai deștept și cel mai devreme acasă. Trăiește cu impresia că i se cuvine tot de pe lume petru c-a făcut o dată sau de 2 ori ceva bun și puțin banal sau știe pe cineva apropiat care-a făcut ceva bun și puțin banal. Nu mai e nimeni ca el, pentru că n-are cum să mai fie nimeni ca el, și, chiar dac-o să fie cineva mai bun, n-o să recunoască. Și, chiar dac-o să recunoască, o s-o facă la modul ăla îngâmfat, superior și plin de el, cu greața de pe lume-n voce. De obicei, ăștia sunt proști. Infatuați proști. E ca și cum m-aș căca eu pe mine acum că fac cele mai mișto pete în tablouri și nimeni nu mai face pete ca și mine. Evident că mai sunt nu știu câte milioane de oameni care fac pete mult mai profesional, studiat și mișto decât mine. Dar eu o să cotinui să fiu o infatuată proastă care se laudă  cu căcatul ei frumos ambalat (deși nu cel mai frumos). O să am impresia asta despre mine și restul oamenilor vor fi niște rebuturi pe lângă ce sunt eu, undeva acolo jos, noroc că exist eu să-i fac să pară mai buni. Și da, infatuatul prost se va lăuda insistent și mereu cu asta, cu faptul că e un zeu care face ce fac alți 100 de zei din aceeași categorie. E posibil ca într-o zi să te oprească pe stradă să se mai laude puțin cu o banalitate. Pur și simplu.
Nu-s un om modest. Dar infatuații proști îmi aduc aminte să nu fiu o tărancă de oraș când sunt mândră de mine sau de alții. Și, mai important, de ce sunt mândră. Că una e să mă laud cu simțul meu al culorii și altceva e să mă laud cu simțul meu al culorii expus la Paris.

Nesimțitul prost.

Ăsta nu se prinde să nu mai fie așa nici dacă-l bați pentru cât de nesimțit e ca să înțeleagă.
Bă, nu mai fă zgomote, că vreau să dorm! În 5 minute îți ajung zgomotele până-n fundul sufletului tău chinuit de zgomote. Bă, nu mă mai lovi în sâni, fund, coaste, față, ochelari, o fi aglomerat în autobuz, dar hai să nu ne pipăim violent și reciproc. Când coboară te mai lovește o dată intenționat ca să-l ții minte. Eventual te și calcă. Bă, hai să nu mă faci ca la mahala pentru că ne despărțim urât și suntem amândoi niște oameni nașpa unul cu celălalt. Înainte să nu vă mai vorbiți niciodată îți zice o replică de prost gust de-o ții minte toată viața. Atât de prost gust și fără vreo legătură, că nici măcar n-ai o replica la schimb. Bă, hai să nu mai arunci gunoiul pe geam, mucurile de țigară, nimic. O să-l vezi cum aruncă-n fața ta pentru că dar ce mă interesează pe mine că e urât? Bă, hai să nu mai fii un om aiurea și să te legi de absolut oricine și orice, că și urechile tale-s urâte pentru cineva și ai la fel de multe defecte de interior. Chestia asta e doar benzina pe foc. O să râdă de mai mulți oameni și de mai multe lucruri. La modul evident.
Există 2 tipuri de nesimțiți.
Ăia din naștere. N-ai ce face cu ei, mai bine încerci să zbori pe-un unicorn mov.
Și ăia de ocazie. Care se simt atacați, fără argumente, frustrați și reacționează așa sau vor doar să fie nesimțiți. Nici cu ăștia n-ai ce face, dar poți să încerci cu 3 încercări, uneori e o luminiță la capăt și într-o zi o să fie un om mai puțin la aruncat gunoiul pe geam, trântit uși când dormi sau făcut mișto de alții în public.

Ignorantul prost.

Nu știe cărți pentru că nu citește, și nu citește pentru că are altceva mai bun de făcut. Știe, în schimb, toate mărcile de semințe și toate viețile de pe facebook. Când crede că e prea greu să deschidă o carte, intră pe facebook și comentează pe unii pe care nu-i știe bine, dar pana mea, măcar nu citește. La târgurile de cărți se plictisește după primele 3-4 standuri.
Nu știe nici multe filme, iar alea de le-a văzut au fost prea profunde ca să le înțeleagă. Pentru că ignorantul nu e omul esență, e omul de suprafață. Nu merge nici la festivaluri, pentru că el nu dă bani pe bilete acu, filmele nu-ți țin de foame, somn și sete. Plus că le iei de pe torrent.
Nu merge la mare, că ce poți să vezi la o mare. Nu merge la pădure, că ce poți să faci într-o pădure. Nu merge decât unde știe și nu iese din bula lui delăsare.
Nu știe cuvinte deștepte și se enervează când alții le folosesc. Nu-l interesează ce-i cu prezervativul, deci nu-l ia în considerare. Nu militează niciodată pentru nimic, să moară câinii, să taie pădurea, să bage cianură, să moară și copiii din Africa, și ăștia de la noi, să ne căsătorim la 10 ani, să băgăm în noi să fim grași și frumoși, să murim bătute, scuipate sau înjurate de masculi în forță, să lovească caii, să orice, că oricum nu-i pasă sau nu înțelege lucrurile.
Uneori, ignorantul prost e atât de prost încât atinge faza aia de prostie care te scoate din sărite foarte rău și nu știi cum să reacționezi la așa ceva. N-are subiecte de discuție, n-are argumente, n-are reacție, n-are personalitate, n-are dorință, n-are punct de vedere, n-are viață. Alteori, ignorantul prost se întâmplă să fie și infatuat. Și-apoi și nesimțit. Cum ți-e norocul.

Și dacă ai rezistat, atunci e bine să te feliciți zilnic pentru asta.

pampam.







8 comentarii:

  1. Sper că nu ai dat de toți trei deodată.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ah, nu. am dat de toate trei in unul. how biutiful is dis?

      Ștergere
  2. Dis iz dă pruablăm uen iu dont ixpect eni pruablăms băt azărs are gud et crieting iu uans.
    ... Deci, nu vrei să știi ce greu mi-a fost să mă exprim așa corect!

    RăspundețiȘtergere
  3. oameni din astia otravesc lumea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. otrăvesc e un sinonim mai decent, dar da

      Ștergere
    2. Ați mâncat vreodată "Twinkies"? Sunt delicioase și foarte dulci. Cică poți să le scoți din ambalaj și să le ții și un an afară; au atâtea chimicale în ele că nu se strică deloc.
      ... Oare să mă fi otrăvit deja? Ce m-a apucat să postez asta?

      Ștergere
    3. :))))nu știu ce-ai fumat, dar mai bine te lași. măcar pentru o perioadă

      Ștergere