10 iun. 2014

Să vorbim despre BAC

Ca să vedeți că dacă ați trecut peste asta acu' ceva timp, nu pierdeți nimic și că dacă mai aveți până acolo, nu e un motiv de stres.

A zis unu' că bacu' e pentru înapoiați și că ești prost dacă nu iei bacu', în sensu' că nu ești deștept-inteligent. Nu, bacu' nu e pentru înapoiați, e învechit doar pentru că ai subiecte cu scriitori clasici, istorie de-acu' mulți ani în urmă, de-aia e istorie, iar geografia nu-i de proști, e de cultură. Că dac-ar fi pentru înapoiați l-ar trece și proștii ăia cu iei, nu iei-semințele același gust are. Și nu, bacu' nu te face inteligent, că una e să iei 9 pe istoria tocită, de-o uiți, și una e să știi pe bune cum au stat lucrurile. Nu e ca și cum se îmbată toată lumea la mare, că suntem deja iluminați de inteligență, în loc să învețe pe ultima sută de metri. Ești prost doar pentru că nu ți-ai rezervat maxim o lună ca să înveți și să-l treci, să-ți iei de-o grijă, și-apoi să fugi la mare, dacă vrei. Sau facultate. Sau munca de la kfc. (În cazu'-n care nu ești cu adevărat prost, cum sunt eu la interpretarea figurilor de stil din poezii)

Subiectul de la oral-română nu e pentru înapoiați. E numa' ușor, că nu-i posibil să pici, că ai șansa să vorbești mai liber și să fii mai puțin crispat, că sunt câteva minute, intri-tragi bilet-îți faci ideile și răspunzi, că n-ai ce să înveți mare lucru și că, dacă-l nimerești pe Victor Rebengiuc, iubirea ta, pe biletu' pe care l-ai tras, atunci e vis. Doar să-ți aduci aminte că tre să și gândești ce zici, că pe Rebengiuc îl vezi și-acasă.
Și na, poate este o profă în comisie la care simți că n-ai cum s-ajungi, căreia nu-i place ce-aude de la tine, îți dai seama că n-o mulțumești, te panichezi, te-oprește când vrei să mai zici ceva, c-ai intrat în subtilități, îți cade ceru' în cap când începi să crezi c-o să-ți dea cel mai mic nivel, și strâmbă din nas pentru că tu crezi că necazurile te formează, iar ea nu-i de acord, dar fie, astea-s detalii pentru care n-are sens să-ți omori nervii ca și mine, timp de 5 ore. Aș fi putut să fiu o miloagă nenorocită și manipulatoare și să-i înșir rahaturile mele cu adevărat rahaturi de m-au format, da' am ieșit frustrată.
Și na, poate sunt unii care vorbesc dezacordat grav și se opresc după 2 propoziții, iar ăstora nu li se zice nimic și mai primesc și-o glumă, dar fie, din nou detalii. Liceul nu e locul potrivit în care să contrazici subiectivismul.
Consolarea ta principală o să fie că lucrurile astea se vor termina, că pe oamenii ăștia n-o să-i mai vezi și că un prof care te cunoaște de 8 ani o să-ți spună că nu se merită să-ți faci griji.

pampam.

4 comentarii:

 1. bacu` e mult stres, că am învățat că pică cerul dacă nu-l iei cu notă cât mai mare. ce nu-ți spune nimeni atunci, când tu te chinui să reții date, locații și figuri de stil, e că dacă-l treci cu orice notă, ajungi la o facultate oareșcare și dup-aia, după încă 3 ani, tot același job îl ai, chit că l-ai trecut cu 9 sau cu 6.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. știi că la 7 învăț, între mese învăț, până la 5 învăț, mai citesc ceva seara și-n pauze mă gândesc că învăț ca o nebună pentru facultatea aia unde o să învăț iar ca o nebună. și sunt mai multe șansele să nu fac ceva cu ea decât să fac. fun, fun, fun.

   Ștergere
  2. așa se construiesc poveștile pe care o să le spui la 30 de ani. de care o să râzi, sau pe care o să te enervezi. bine că trece repede.
   baftă!

   Ștergere
  3. hum, okey, tu știi mai bine ce zici, o să mă consolez și cu asta.
   săru'mâna:)

   Ștergere